Żelazo jest jednym z pierwiastków niezbędnych do poprawnego i sprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Jego przyjmowanie wraz z pożywieniem pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, nerwowy, a także przyczynia się do wzrostu/regeneracji komórek oraz tkanek.
Poza tym, żelazo jest składnikiem hemoglobiny, której zadaniem jest dostarczanie tlenu do komórek ciała – już sam ten fakt wystarcza, aby uznać ten składnik za niezbędny w codziennej diecie. Dostarczanie organizmowi odpowiednich proporcji żelaza to jedna z ważniejszych spraw, jeśli chcemy właściwie dbać o swoje zdrowie.
Jego niedobory prowadzą bowiem do anemii, przemęczenia, niemożności koncentracji, a także drażliwości. Na gwałtowny spadek poziomu żelaza są najbardziej narażone te osoby, które prowadzą intensywny, aktywny tryb życia.
Sygnałem alarmowym powinna być dla nich bladość skóry, a także szybka zadyszka pomimo dobrej kondycji fizycznej. W jakiej żywności znajdziemy najwięcej cennego żelaza? Przede wszystkim w warzywach, takich jak soja, biała fasola, ziemniaki i pietruszka, ale niemałe ilości są także zawarte w nabiale oraz wątróbce.